Популярне

Культові місця Тернополя у 70-ті роки

яким Тернопіль був колись, у далекі 70-80-ті роки, а дехто, можливо, й вперше побаче його таким незвіданим, але не менш красивим.

Щодня прогулюючись вуличками рідного міста ми не помічаємо, як воно щоразу змінюється, стає красивішим та комфортнішим. А давайте, хоч на хвилинку, зазирнемо у минуле та пригадаємо, яким Тернопіль був колись, у далекі 70-80-ті роки,  а дехто, можливо, й вперше побаче його таким незвіданим, але не менш красивим.

Рідне і таке красиве місто – Тернопіль, але в пам’яті багатьох він залишиться саме таким, як на цих світлинах. А ви пам’ятаєте ці легендарні місця? Можливо у кожного з вас є своя історія та спогода з тим чи іншим місцем.

Отже, не будемо гаяти час, а пригадаємо культові місця “забутого” Тернополя.

1. Популярне дитяче кафе “Сніжинка”, розташоване на вул. Сагайдачного, зараз там знаходиться  піцерія “Челентано”. У ті часи, це було культове місце,  кажуть, у ньому продавали дууууже смачне морозиво, діти його обожнювали. А ви його пам’ятаєте?

 

2, Ресторан на воді “Поплавок”( на місці “ближнього пляжу”).

У 50-х роках однією із перших споруд на Тернопільському ставі був маленький ресторанчик-кафе “Поплавок”, що розташовувався на береговій лінії біля самої води, а над водою від нього була велика дубова тераса. Сьогодні мало хто знає про це, нагадати про це місце  можуть лише залишки споруди з правого боку пляжу.

3.Літаки у парку “Топільче”– бомбардувальника, винищувача, а також гелікоптера пам’ятають тернопляни середнього віку. Одначе мало хто знає історію появи цих літаків.

Тернопільська авіація стояла неподалік Серету в гідропарку – зліва від центральної алеї, якщо йти від Надставної церкви на “Дружбу”. Загалом у парку було два літаки і вертоліт. МІГ-15 та ТУ -16.
Спершу в ТУ-16 можна було зайти, коли різні компанії почали залазити всередину  і те все “досліджувати”, нищити, все закрили.  Зрештою, на початку 90-х літаки були уже в такому поганому стані, що їх просто вирішили здати на металобрухт.

 

4, Козацький остріву парку “Топільче”, він і зараз є, але виглядає вже зовсім по іншому.

 

5, Обеліскна честь Перемоги радянського народу над німецько-фашистськими загарбниками (був розташований біля Надставної церкви). Зараз від нього й сліду немає.

 

6, Легендарний магазин “Бурячок”.Молодь уже не пам’ятає його, але попри те, що магазину уже давно немає, люди продовжують називати те місце “біля бурячка”. Давай зустрінемся “біля буряка” – не раз можна почути з вуст тернополян. Усе з часом міняється, але дещо вічне)))

 

7, Старше покоління також пам’ятає –танк.Військова техніка стояла на кільці, що на майдані Перемоги, що на Дружбі,  біля колишнього ТАНГУ (зараз ТНЕУ). І до сьогодні від місцевих можна почути вислів “на зупинці коло танку”.

 

8, А ось так виглядав теперішній Палац культури “Березіль”. Відкритий 6 листопада 1977 року під назвою «Октябрь», з нагоди чого в ньому була показана концертна програма. У лютому 1978 відбувся перший великий концерт митців Тернопільської області на власній новій сцені. В січні 1990 «Октябрь» перейменований на ПК «Березіль» ім. Леся Курбаса.

 

Олександр Микитів
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією