Популярне

Тернопільщину захопив правець

Показники захворюваності в нашій області перевищили середні по державі.

Правець – інфекційна хвороба, що є наслідком ураження нервової системи отрутою правцевих бактерій. У грунті ці бактерії перетворюються в спори і можуть зберігатися довгі роки. Людина заражається ними , якщо при пораненнях, подряпинах чи інших травмах в рани потрапляє грунт (пил). Збудник правця потрапляє в організм людини через пошкоджену шкіру навіть через малопомітні подряпини, садна, потертості.

Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження.

Внаслідок правця може викникнути закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії  згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії), пневмонія, легенева інфекція.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.

При появі перших симптомів правця, негайно звертайтеся до лікаря!

Основний і найефективніший захід профілактики, що гарантує від захворювання – щеплення. Усім дітям, починаючи з 2-місячного віку вводять комбіновані вакцини, які включають правцевий компонент, потім двічі з місячним інтервалом повторюють. Ще раз проводять щеплення у 18 місяців, а потім повторюють у 6 і 16 років (так звана ревакцинація). Дорослим, коли людина, навіть маючи щеплення, пораниться чи обпечеться, їй слід звернутися в лікувальний заклад за медичною допомогою.

Дуже важливо кожному знати, коли і які щеплення він отримував, щоб медпрацівник міг швидко і правильно призначити специфічне лікування, а саме протиправцеві препарати.

Reklama: UAB Talga muitines tarpininko ir gelezinkelio krovos paslaugos, TIR Carnet eksporto ir importo deklaracija, sandeliavimas, tarptautiniai pervezimai, muitine ir pan.

Емма Кец
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією