Популярне

Двом із трьох українців доводилось працювати у відпустці

Сучасні гаджети, інтернет і мобільний зв’язок роблять офісних співробітників доступними майже 24 години на добу. Навіть перебуваючи у літній відпустці, українці перевіряли робочу пошту, відповідали важливим клієнтам і хвилювалися, побачивши пропущені повідомлення. Чим була зумовлена необхідність бути на зв’язку під час відпустки і як до цього поставилися «білі комірці», дізнавався Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Як показало опитування, двом третинам українців принаймні один раз доводилося працювати у відпустці. При цьому для кожного сьомого це звична практика — так відбувається щоразу під час відпустки. Дещо менше третини інколи присвячують роботі частину відпочинку. І ще чверті доводилося вирішувати робочі питання лише як виняток не більше одного-двох разів. Тримати руку на пульсі офісних співробітників примушують термінові справи, необхідність відповідати на запити керівництва і вести постійні проекти.
Бойова готовність «білих комірців» швидше продиктована умовами роботи в компанії, ніж їх добровільним рішенням. Лише один із десяти може дозволити собі вимкнути мобільний і не заходити на робочий e-mail. Для решти перебування на зв’язку з офісом є побажанням (63%) або обов’язковою вимогою (26%) керівництва.
Заради справедливості варто зазначити, що керівники не лише вимагають від своїх підлеглих лишатися на зв’язку, але й самі працюють у відпустці. За даними опитування, більш схильні до трудоголізму саме ті, в кого високий рівень відповідальності, — топ-менеджери і власники компаній. Рідше працюють у відпустці керівники підрозділів і рядові спеціалісти.
 
Якщо співробітник відмовиться бути на зв’язку під час відпустки, то більш ніж у половині випадків нічого страшного не відбудеться. Кожен сьомий припускає можливе погіршення відносин з керівництвом. І ще чверть опитаних самі підтримують зв’язок, бо бояться втратити клієнтів і не отримати замовлення. Лише у виняткових випадках українські роботодавці вдаються до радикальних заходів — штрафів або звільнення.
 
Загалом українці готові відповідати на дзвінки і повідомлення у відпустці. Майже половина з них ставляться до цього нормально за умови, якщо їх не смикають надто часто. Один із восьми вважає постійне спілкування з клієнтами і колегами частиною своєї роботи. Практично кожен десятий бачить у необхідності бути на зв’язку лише позитивні сторони, оскільки це дозволяє не втрачати контроль за справами. Тим часом понад чверть ставляться до роботи у відпустці негативно й відстоюють своє право на повноцінний відпочинок.
 
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1515 респондентів із різних регіонів України.

Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією