Популярне

27 червня - Всесвітній день рибальства

Риболовля - це, перш за все спілкування з природою, а не набивання холодильника рибою - Олександр Чистяков

Але, що цікаво людина не тільки для їжі добувала рибу, а й тоді вже з’явилися перші фанатичні любителі рибної ловлі. Це підтверджує знайдений єгипетський малюнок, який зроблений 4000 років тому. Це перше зображення риболовлі і рибалок яке відоме нам.
Перше спортивне рибальство було описано греками. Ще 300 років до нашої ери Теокріт описав риболовлю з вудкою і гачком заради задоволення.
Приблизно 200 років до нашої ери в Китаї в спортивному рибальстві стали застосовуватися шовкові волосіні і залізні гачки
Першими штучні приманки зробили македонські рибалки. Вони були зроблені з волосся і пір’я, трохи нагадують сучасні, які використовуються для нахлисту.
Ви подивіться на різноманітність в магазинах. Снасті для лову риби постійно удосконалюються і зупинятися не збираються. Яких тільки сьогодні не має приманок? І світяться і пахнуть. Імітують комах, жаб, різних рибок.
Закінчуючи огляд історії рибної ловлі необхідно сказати, що для кожного рибалки настільною книгою, своєрідною рибальської Біблією є «Життя і ловля прісноводних риб» написаної Леонідом Павловичем Сабанєєвим в 1875 році. Хоч час пішов вперед, змінилися умови, та й багато видів риб, які масово водилися в той час в наших водоймах, сьогодні зникли, але, тим не менш, Сабанеев – це гуру для сучасних рибалок.
- Які види риболовлі бувають?
Риболовля - ділиться на любительську та спортивну. На відміну від професійного рибальства, риболовля - захоплення, вид відпочинку, спорт.
Вона буває літня, зимова; морська, прісноводна (річкова, озерна); з човна або з берега; використовуються при цьому снасті: поплавочна, донна вудка, спінінг, нахлист, жерлиця; застосовуються методи в залежності, яку рибу будеш ловити: хижа риба - спінінг, тролінг, джиг, нахлист; мирна риба - фідер, донка, коропова ловля, поплавочна вудка.
Говорити про риболовлю можна до нескінченності, а хвалитися своїми уловами ще довше! Знаєте, поговорив з Вами, і як ніби побував на риболовлі і кудись відходить на задній план цей розпечений міський асфальт за вікном
Біля метро «Дніпро» є знаменитий рибальський ринок, який в народі називають «Бухара». Так багато хто туди приїжджають в першу чергу за спілкуванням, адже снасті всюди однакові, а рибальські магазини є в кожному районі, з ними проблем немає ... Але, їдуть на Бухару - поговорити.
У кожного рибалки цілий арсенал різних снастей, поплавці, блешні, воблери, гачки. Адже на кожен вид риби потрібна своя індивідуальна снасть. Знаєте, кажуть, що купивши одну блешню, це людина «пропала», тому що вже не зможе зупинитися ніколи. І сміх і гріх, деякі рибалки навіть на ялинку в Новий Рік вішають блешні.
- Багато моїх знайомих просто схиблені на риболовлі і чекають, не дочекаються вихідного, коли зможуть виїхати на природу і взяти в руки вудку. Невже це так захоплююче?
Риболовля гірше грипу – нею хворі мільйони наших співгромадян. Жартуючи рибалки кажуть, що партія у них одна, це «Клює або не клює». Коли підходиш до людини на березі з вудкою, то не питаєш у нього ким він працює, якого він віросповідання або за кого він голосував, а ставиш тільки одне питання: «Клює?» Ось це і об’єднує всіх рибалок країни.
Потрібно пам’ятати, що: риболовля - це, перш за все єднання та спілкування з природою, а не набивання холодильника рибою. Радує, що останнім часом все більше поширюється рух «Зловив - Відпусти!». Адже в річці риба-Друг! Риба-їжа - в магазині!
- Голова йде обертом коли дізнаєшся про суми рибальського бізнесу. Чи правда, що деякі держави одним з основних доходів вважають любительську риболовлю?
Рибна ловля - це не просто бамбукова вудка і поплавок з пера гусака, а також солом’яний бриль на голові рибалки ... Це повна екіпіровка, включаючи на всі погодні та сезонні випадки, взуття, костюми, теплі і непромокальні комбінезони, що не пропускають холод шкарпетки. І транспорт: починаючи від машини, щоб дістатися до віддалених рибних місць і закінчуючи човнами і катерами. Тут все по достатку ... До речі вудки бувають і за ціною в кілька тисяч доларів. Так само сюди слід включити покупку наживки або приманок. Платні послуги баз відпочинку і так далі. Дійсно деякі держави вважають досить вагомим внеском у бюджет рибальську індустрію. У Канаді це щорічно приносить в бюджет більше 26 мільярдів доларів.
- Які традиційні види риб для наших водойм? Ну, скажімо, для Дніпра.
В основному це - щука, судак, сом, жерех, лящ, плотва, краснопірка, верховодка. Але, з кожним роком їх стає все менше ... У мене вдома є плакат 1924 го року на якому запрошують зробити на колісному пароплаві екскурсію з Подолу вниз по Дніпру з обов’язковим виловом стерляді і приготування з неї різних страв. Стерлядь - аборигенна риба Дніпра сьогодні, на жаль, знаходиться в Червоній Книзі України, як зникаючий вид. Ви вдумайтеся, до останнього видання Червоної Книги випуску 2009 року увійшли 70 видів вітчизняної аборигенної риби! .. Ми, що з Вами ядерну війну пережили або якусь іншу екологічну катастрофу?
Цьому є дві основні причини: це погіршення екологічної ситуації на водоймах та браконьєрство.
Ми самі винні - людина перегородила річки греблями, позбавивши їх вільної течії. По берегах річок стоять мегаполіси, металургійні і хімічні гіганти зі своїми стоками і зливами. А річка, позбавлена течії не може змити всю отруту, що потрапляє в неї. І та осідає на дні. Вода в наших водоймищах вміщує всю таблицю Менделєєва. Не можна забувати, що вода - це середовище проживання риби. Не може в нездоровому середовищі вирости здоровий організм. Ось наші риби і хворіють, деякі види мутують. Так само по чисельності зграй риби вдарила хаотична неконтрольована забудова прибережної території. Там, де раніше були природні нерестовища - сьогодні бетонні плити приватних яхт клубів. На бетоні риба нереститися не буде. Забудовуючи берегову лінію, нас рибалок, так само як і рибу, позбавляють нашого життєвого простору. Нас намагаються загнати в якісь резервації. Зверніть увагу: від Києва до Українки ніде підійти до річки  все в приватних парканах. Якщо подивитися на карту 1991 року, то на місці де сучасна Конча Заспа Дніпро був 7,5 кілометра ... сьогодні 750 метрів. Понад шість кілометрів найдавнішої, оспіваної класиками річки засипали і забудували «хатинками». Під горами піску зникли заплавні луки, протоки, затоки, природні нерестовища. Цим було завдано колосального удару по природі.
А ще й браконьєри ... Вони ловлять рибу загонами, волокам, мережами з мікро вічками, після яких на дні залишаються одні мушлі ... Людина в убивстві природи винахідлива. Нерідкі випадки, коли браконьєри використовують електровудки, після яких ділянка водойми, яка побувала під струмом, стає стерильною, там убито на довгий час все живе ... В гонитві за миттєвою наживою браконьєр ні перед чим не зупиняється! Вони як останній день живуть, а після них хоч потоп ...
За знищення наших водойм потрібно жорстко карати. З браконьєрством в першу чергу потрібно боротися економічно, піднявши штрафи до такої міри, щоб цим потворним заняттям не вигідно було займатися. Щоб кожен браконьєр знав: «Хочеш взяти в руки мережу, готуйся продати хату, щоб виплатити штрафи і збитки завдані природі. А якщо взяв у руки електровудку, вибухонебезпечні або отруйні речовини, які несуть для всього живого на водоймі  загибель, то суши сухарі, так як за цей злочин повинна бути кримінальна відповідальність.
- Невже нікому охороняти наші водойми від браконьєрства?
Знаєте, на наших річках перевіряючих і контролюючих структур, як у Тузика бліх. А риби все менше і менше ... Вони займаються не природоохороною, а присмокталися до рибного ресурсу. Немає єдиного господаря на річці. А колективна відповідальність, як відомо, веде до повної безвідповідальності.
Але сьогодні перед святковим днем хочеться вірити, що держава зверне увагу на наші водойми і вони знову будуть рибними. А Всесвітній День рибальства стане червоним - святковим в нашому календарі.
- Щоб Ви хотіли побажати рибалкам?
Дорогі мої друзі! Бажаю, щоб у всіх Ваших починаннях у Вас ловилася тільки величезна риба, нехай  здійсняться всі Ваші найзаповітніші мрії. Здоров’я, миру, сімейного благополуччя, щастя!

Прес служба Асоціації рибалок України


27 червня - Всесвітній день рибальства
Всесвітній день рибальства відзначається щорічно з 1985 року. Свято встановлене рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984 р. в Римі.
 

Культура

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією