Популярне

Комп’ютерні віруси: що, хто, які та навіщо?

Кожен користувач знає про комп’ютерні віруси. Багато із нас стикалися з ними «один на один» і, звичайно, вони викликають паніку, особливо у «звичайних смертних», тобто не програмістів та комп’ютерників.

Одразу виникає реакція: «Мені кінець!» і все життя пробігає перед очима… Ну, можливо, трохи перебільшено, але доля правди у цьому все-таки є. Сучасний світ аж надто залежний від техніки, на наших комп’ютерах зберігається важлива інформація, зникнення якої може завдати нам серйозних проблем.

Комп’ютерні віруси – це різновид програм, які мають багато спільного з бур’яном – розмножуються самі, хоч їх про це ніхто не просить. Вони створюють свої копії, захоплюють інші програми, видаляють файли, передають персональні дані зловмисникам тощо.

Шляхи зараження також багатогранні: флешки, електронна пошта, веб-сторінки, мережа Інтернет.

Не важко здогадатися, що віруси не впали з неба, а являють собою «творчість» тих же програмістів. Їх можна поділити на декілька категорій: хулігани, злочинці-професіонали та дослідники.

Перша категорія найменш небезпечна. Малолітні хакери-початківці, які створюють нехитрі вірусні програми для власного самоствердження, не несуть серйозної загрози.

Зовсім інша справа, коли говорити про асів. Володіючи знанням та маючи талант, людина не завжди використовує їх на благо. Програмісти не виняток. Багато із них створюють хитромудрі та оригінальні шкідливі програми заради власної вигоди.

Третя категорія – талановиті програмісти, які створюють віруси з цікавості та експерименту. Проблеми виникають тоді, коли їхні напрацювання потрапляють до рук зловмисників.

Історія виникнення вірусних програм має довгу та цікаву історію розвитку. Вперше про них заговорили у 70-80-х і з того часу проблема лише посилилася. Примітивні віруси перетворилися у серйозні розробки та продовжують удосконалюватися у своїй шкідливості. Це свого роду новий кримінальний бізнес нашого часу.

Зовсім недавно в мережі відкрився незвичайний музей… «відмерлих» комп’ютерних вірусів з назвою «The Malware Museum». Їхні емулятори можна завантажити на комп’ютер. Шкоди вони не завдадуть, а лише дозволять оцінити креативне мислення творців вірусів минулого. Сучасні віруси практично непомітні у своїх діях, не те що їхні предки, поява яких супроводжувалася справжнім «шоу» на моніторі та різними надписами.

До перших небезпечних вірусів, які наробили шуму серед користувачів свого часу належали Creeper (він ще виводив на екран повідомлення: «Я Кріпер…Впіймай мене, якщо зможеш»), Elk Cloner, Черв’як Моріса, Jerusalem, Чорнобиль (СІН), «Листи щастя» та інші.

Щодня виходять нові віруси і, звичайно, нема гарантії, що наступні віруси не спровокують епідемію.
 

Ірина Кардаш
Всі статті автора

Дім

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією